Obituari del Dr. Castells

Inici / Obituari del Dr. Castells

Obituari del Dr. Castells

Dr. Castells

El Dr. Eduard Castells Cuch, membre emèrit de la cirurgia cardiovascular catalana, ens va deixar el 22 de febrer de 2021 a la edat de 80 anys.

Nascut a Barcelona el 24 de juliol del 1940 al si d’una família de metges, es va llicenciar en Medicina a la Universitat de Barcelona el 1964 i va obtenir el grau de doctor en aquesta Universitat el 1978.

De bon principi ja es va sentir atret per la cirurgia com a alumne intern del Servei d’Urgències del Hospital Clínic i posteriorment va continuar la seva formació quirúrgica amb qui ell sempre va considerar el seu mestre, el Dr.Puig-Massana, i amb qui va mantenir una estreta col·laboració professional al llarg de la seva vida.

Seguint els passos del seu mestre, es va interessar en una nova especialitat emergent com era la cirurgia cardiovascular. Va participar en les primeres intervencions de cirurgia cardíaca tancada realitzades amb el Dr.Puig-Massana a la Quinta de Salut de La Aliança. Va fer estades formatives en diferents hospitals de França, la Gran Bretanya i els Estats Units on va entrar en contacte amb una especialitat que tot just es trobava en una fase de desenvolupament inicial.

Especialista en Cirurgia Cardiovascular des del 1967, va desenvolupar la seva tasca professional primer al Centre Quirúrgic Sant Jordi i posteriorment a l’Hospital Universitari de Bellvitge, on va exercir la Direcció del Servei de Cirurgia Cardíaca des del 1988 fins a la seva jubilació, el 2010.

Com a Cap de Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital de Bellvitge va lluitar per aconseguir iniciar el programa de trasplantament cardíac. La seva coneguda tenacitat, tant en la feina diària com en les relacions amb els òrgans de gestió sanitària, va fer possible que el 1991 es realitzés el primer trasplantament cardíac a l’hospital de Bellvitge. Especialment interessat en el tractament de la insuficiència cardíaca aguda mitjançant l’assistència circulatòria mecànica, també va iniciar un programa pioner amb la implantació de diferents tipus de dispositius de suport ventricular. De tots es coneguda la frase que repetia assíduament en les seves presentacions, de que: “ Si s’hagués invertit el mateix que es va invertir en la NASA per la carrera espacial a la Lluna, hauríem disposat d’un cor artificial total fiable molt abans”.

Va tenir una marcada dedicació docent, tant de pre-grau com de post-grau i en la especialitat de cirurgia cardíaca. Va desenvolupar la seva carrera acadèmica a la Unitat Docent de Bellvitge com a professor col·laborador i com a professor associat mèdic. El 2002 va ser nomenat professor titular de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona al Campus de Bellvitge. Les seves principals línies d’interès i recerca van ser el trasplantament cardíac, els dispositius d’assistència circulatòria, reparació valvular i teràpia cel·lular.

El 1979, va participar juntament amb altres cirurgians cardíacs catalans, en la fundació de la Societat Catalana de Cirurgia Cardíaca, en el sí de l’ACMCB. Fou elegit primer President i es va encarregar d’organitzar el primer Congrés de la SCCC. Ho va dur a terme amb gran eficàcia aconseguint una gran difusió dins del col·lectiu de la cirurgia cardíaca europea i mundial, com es va evidenciar per l’assistència de molts especialistes de diversos països. Va estar un gran impulsor d’aquesta societat científica amb una participació sempre molt activa i entusiasta.

Si important ha estat el seu vessant quirúrgic i científic no ho és menys la seva faceta humana, ja que era una persona afable i propera disposada sempre a donar-te suport i ajudar-te. La seva personalitat estava marcada per la seva tenacitat que el feia no abandonar un projecte o un malalt fins a estar segur que no existia cap possibilitat.

La seva gran humanitat el va fer molt estimat dels seus pacients amb qui tenia un tracte afable i a qui deia: «No opero cors, opero persones que tenen un problema de cor».

Serveixi aquest record de la seva trajectòria professional i humana com a reconeixement a tota una vida dedicada a la cirurgia cardiovascular.

Descansi en pau.

Sociedad Catalana de Cirugía Cardíaca
Juliol 2021